Експерт розказав про вплив системи формування кущів на склад монотерпенів винограду

29.07.2019

Експерт розказав про вплив системи формування кущів на склад монотерпенів винограду

Окрім законодавчих змін, експерти також вивчають професійні теми і, зокрема, досліджують залежність накопичення монотерпенів у ягодах винограду сортів Ароматний та Загрей від вибору системи формування кущів. Детальніше в матеріалі Евгена Юрченка.

В матеріалі автор відзначає, що при вивченні температурного режиму грон у період дозрівання винограду встановлено, що найвищим значенням показника протягом дня характеризувалися грона низькоштамбових, а найнижчим - високоштамбових кущів. Визначено доцільність високоштамбових формувань кущів сорту Ароматний для реалізації ароматичного потенціалу винограду. Застосування такого агротехнічного прийому дозволило отримати сировину з найвищою концентрацією вільної та зв’язаної фракції монотерпенів. Як основний компонент в обох фракціях було ідентифіковано ліналоол. Так само для сорту Загрей при формуванні кущів на низьких штамбах зафіксовано найвище накопичення зв’язаної фракції монотерпенів. У розрізі окремих компонентів у такій фракції превалювали гераніол, ліналоол та бета-цитронелол. Методами кореляційного та регресійного аналізу виявлено зв'язок між загальним накопиченням зв’язаної фракції монотерпенів і окремих її компонентів, ліналоолу (сорт Ароматний) та бета цитронелолу (сорт Загрей), та температурним режимом грон у період дозрівання винограду.

Повний текст за посиланням

інші новини >


Top